Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген.

...
Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген.
Коментари Харесай

Премиерът: Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген

" Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото унищожаване не пристигна елементарно. Доста работа беше свършена през последните месеци ”. Това разяснява пред  премиерът Николай Денков. Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи несъгласие за влизане в Шенген поради таксата за пренос на съветски газ, идва, откакто решението не е минало през българския парламент поради двете провалени съвещания.

" Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е ориентирана по отношение на Унгария. Вероятно има някакви съмнения. Може да се употребява и като мотив. Важно е да премахнем този мотив и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген ”, сподели още той. 

Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни способи. Това е безусловно безсрамие ”, безапелационен е министър председателят. Орбан вече разгласи, че е разговарял с Бойко Борисов по тематиката с таксата за съветския газ. „ Няма неприятно, че са говорили. Важното е най-после какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този мотив ”, добави Денков.

„ Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ”, счита Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че Народното събрание на Нидерландия ще гласоподава „ за ” отпадане на ветото за България в Шенген.

Управлението на България

„ Ние имахме договаряния с ГЕРБ и те приключиха с това, че Мария Габриел ще бъде идващият министър председател. Ние държим на това съглашение, следваме го и не виждаме за какво би трябвало да се трансформира. Ние работим доста добре с Мария Габриел ”, безапелационен е Денков.

Паметникът на Съветската войска

По думите на премиера Паметникът на Съветската войска не е нито боен, нито монумент на културата. „ Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата би трябвало да позволи след мнение на експертен съвет съответното прекачване. Дали това важи за този монумент – чакам на следващия ден Областната администрация и Министерството на културата да излязат с публично изказване ”, сподели още Денков. Той разясни, че демонтажът може да спре единствено краткотрайно, до момента в който се изчистят всички проблеми. „ За демонтажа мога да кажа, че той се прави тъкмо по метода, по който е инсталиран монументът. Следват се софтуерните правила ”, увери министър-председателят. И акцентира, че има ясно законово решение паметникът да се реалокира. „ Опитват се да го бавят, само че същината е, че този монумент би трябвало да отиде на друго място ”, сподели още той.

Интервюто на съветския дипломат в БНР

Според премиера нито посланици, нито политици би трябвало да вземат решение какво ще се показва по радиото или малкия екран. „ От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия би трябвало да имат доста ясни правила какво е разрешено и какво не. От години се води диалогът дали някои от интервютата, които се водят там, подхождат на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, по този начин и в националното радио ”, е мнението му.

Българското общество и упоритостите на Путин

„ Българското общество живее с някаква визия за Русия, която е разказана в букварите, по които сме учили в началните класове. Трябва да си дадем сметка, че това е единствено част от историята. Има и друга част, която не сме учили, и тя не е добре известна за част от обществото ”, акцентира министър председателят. Денков предизвести, че към този момент няколко пъти политици на доста високо равнище в Русия вършат директни закани към разнообразни страни. „ Крайно време е да си отворим очите и ушите и да разберем, че има една имперска реторика, която не е разрешена в 21 век. Смятам, че България би трябвало да се приготвя за миг, в който може да бъде застрашена, не директно ”, настоя той.

Отношенията с президента

Премиерът е на мнение, че времето на положителния звук сред него и президента Румен Радев не е отминало. „ Всички би трябвало да се опитаме да върнем положителния звук ”, сподели Денков, който уточни, че „ толкоз пъти ” е нападан от президентската институция, само че си премълчавал всякога. Няколко пъти си разрешил да отговори, с цел да е ясно, че има граници, които не би трябвало да се минават.

Отвлеченият български транспортен съд „ Руен ”

Премиерът разясни, че става въпрос за пиратски случай, който няма нищо общо с хутите. Плавателният съд сега се намира покрай сомалийския бряг. Около него са три военни кораба. „ Тъй като моряците са взети като заложници, те сега са в изчакване. Преговори за откуп ще стартират в най-скоро време ”, разясни министър-председателят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР